torsdag 15 januari 2009

För- och nackdelar med matallergi

Ibland är det trist att vara matallergiker. I dag hade vi födelsedagsfika på jobbet för en kollega som nyss fyllt 30 år. Det bjöds på konditoritårta, och eftersom jag är superallergisk mot nötter och mandlar fick jag en egen liten bakelse. Konditoriet hade gjort en liten bakelse med nästan bara tårtfyllning, grädde, marsansås och bär. Längst ned i botten av bakelsen fanns en pytteliten bit sockerkaksbotten. Det var en ganska trist och konstig kreation, det kändes mest som att de slängt ihop den av sådant som blivit över när de gjorde de riktiga tårtorna.

Men andra gånger är det faktiskt bara skönt att vara allergisk. I dag läste jag Lisa Förare Winblads blogg Matälskaren. Hon skrev om någon ny diet från Fredrik Paulún - Isodieten - och sågade den vid fotknölarna. Hon kallar dieten "livsfientlig, fantasilös och deprimerande". Det lät så spännande att jag var tvungen att googla på dieten och hittade ett utdrag ur den nya boken. Maten var fruktansvärt trist, men liknade mest GI-mat. Jag är en motståndare mot GI - jag behöver kolhydrater för att vara glad. Men det argumentet biter tyvärr inte alltid på GI-anhängare. Då är det helt enkelt väldigt skönt att jag inte heller tål särskilt mycket GI-mat som bönor, linser, ärtor, soja, nötter och mandlar. Det gör att jag får vara i fred när jag äter pasta eller en skiva vitt bröd samtidigt som mina vikthetsande kollegor eller vänner knaprar på en portion bönor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan du såga min barndoms favoritbakelse!?! Det, min vän, kallar jag hädelse så det ryker om det.

Unknown sa...

Jag måste bara säga, jag vet hur du har det. Min kille är superallergisk han med, och jag gör mitt främsta för att laga supergod mat och baka underbart som han tål. Han är också allergisk emot nötter, soja, bönor, linser, ärtor, vissa frön, sen även kokos och han är dessutom laktosintolerant. Han klarar dock sojalecitin i mindre doser, så viss choklad tål han. Klarar du sojalecitin? Om du vill ha lite recepttips/chokladtips så är det bara att hojta till!